This is a general bulletin board for posting information, resources and questions regarding the dachshund. No listing of dogs for sale allowed. All posts will be removed.
Nigdy nie sądziłem, że w moim wieku można zacząć wszystko od nowa. Sześćdziesiąt pięć lat, emerytura po czterdziestu latach pracy w tym samym zakładzie stolarskim, pustka w domu po tym jak dzieci wyprowadziły się do swoich rodzin. Czułem się jak mebel, który odłożono do piwnicy - jeszcze solidny, ale już niepotrzebny.
Pewnego dnia mój wnuczek Kacper, student informatyki, pokazał mi jak działa świat online. To on pierwszy wspomniał o vavada bonus, tłumacząc mi, że to coś w rodzaju prezentu za rejestrację. Pomyślałem, że spróbuję, choć czułem się jak uczeń w pierwszej klasie.
Pamiętam te pierwsze chwile przed komputerem. Moje dłonie, przyzwyczajone do dłuta i młotka, niezgrabnie błądziły po klawiaturze. Wybrałem grę z motywem stolarskim - może głupie, ale poczułem pewną nostalgię. I wtedy zobaczyłem jak działa vavada bonus dla nowych graczy. Dostałem darmowe spiny i dodatkowe środki na start.
Pierwsze godziny to była walka z własną nieporadnością. Ale stopniowo, tak jak kiedyś uczyłem się rzeźbić w drewnie, zacząłem rozumieć zasady. To nie było już bezmyślne klikanie. Każda decyzja przypominała mi wybór odpowiedniego narzędzia do obróbki drewna - wymagała zastanowienia, precyzji.
Kiedyś wieczorem, grając w blackjacka, trafiłem serię wygranych. Nagle na koncie zobaczyłem kwotę, która pozwoliłaby mi kupić profesjonalną frezarkę - marzenie całego mojego stolarskiego życia. Ale coś we mnie się zmieniło. Zamiast myśleć o narzędziach, pomyślałem o ludziach.
W naszej miejscowości jest dom samotnej starości. Zawsze chodziłem tam w święta z drobnymi upominkami, ale teraz wpadłem na szalony pomysł. Kupiłem drewno i zacząłem robić dla nich szachy. Nie zwykłe - każde figury były misternie rzeźbiona, każda para unikatowa.
Kiedy przyniosłem pierwsze komplety, zobaczyłem łzy w oczach starszych ludzi. Jeden z panów, emerytowany nauczyciel, powiedział mi, że od lat nikt nie zrobił dla nich czegoś tak pięknego. To było więcej warte niż wszystkie frezarki świata.
Dziś mam mały warsztat w garażu. Robię nie tylko szachy, ale też ramki do zdjęć, szkatułki, drewniane zabawki dla wnuków. Czasem wieczorami, dla relaksu, gram na vavada. To stało się moim sposobem na utrzymanie umysłu w dobrej formie.
Kacper mówi, że odmłodniałem. A ja wiem, że po prostu odnalazłem sens. Moja historia pokazuje, że nigdy nie jest za późno na nowy rozdział. Czasem wystarczy jeden impuls, jedno kliknięcie, by obudzić w sobie na nowo radość tworzenia.
I choć moje dłonie są już pomarszczone, a wzrok nie ten co dawniej, to serce ma teraz więcej ognia niż dwadzieścia lat temu. Bo odkryłem, że emerytura to nie koniec - to początek czegoś nowego. A wszystko dzięki temu, że pewnego dnia odważyłem się spróbować czegoś zupełnie innego.