PITANJA & ODGOVORI


Molimo Vas kliknite na gumb "Pošalji" i postavite Vaše pitanje.

- Hrvatsko psihijatrijsko društvo -

Forum: PITANJA & ODGOVORI
Start a New Topic 
  
Author
Comment
View Entire Thread
Re: depresija

Sto se tice zasicenja, to ne dolazi u obzir. Lijek djeluje i dalje kao i od prvog dana. Na antidepresive se ne stvara tolerancija i nije potrebna dupla doza za isti efekt nakon dugotrajne uporabe kao sto je to slucaj sa benzodiazepinima.
Uobicajena doza je 20mg jednom dnevno, obicno ujutro. Sad sam malo proguglao i pise: "Preporučena doza je 20 mg paroksetina na dan.Bolesnicima koji ne odgovaraju na terapiju od 20 mg paroksetina na dan doza se povećava za po 10 mg u skladu s terapijskim učinkom lijeka, do maksimalne doze od 50 mg paroksetina na dan."
Moj savjet je da ostanes na tom lijeku i da probas razgovarat sa psihijatrom da ti uvede Sulpirid (Eglonyl) 50mg ujutro NA TASTE i 50mg popodne do 16h cca. jer kasnije uzimanje bi moglo dovesti do nesanice.
Sulpirid je u principu antipsihotik ali samo u dozama od 300-1200mg.
Sulpirid ne stvara ovisnost i jako je dobar bas za psihosomatske bolesti a daje se i u gastroenterologiji za probleme sa ulkusom i opcenito zelucanim problemima. Djeluje blago antidepresivno i stimulirajuce i jako zahvalan lijek. Jedini problem kod njega je sto kod nekih ljudi povecava prolaktin u krvi (obicno u pogledu povecanja dojke-grudi) pa treba kontrolirati krvnu sliku.
Od antidepresiva koje bih preporucio ako se odlucis mozda i za promjenu Seroxata je Cipralex. Izvrstan antidepresiv. Ono sto je Prozac nekad bio, sinonim za antidepresiv, to je danas (po meni) Cipralex.
Takodjer, male doze antipsihotika se mogu davati ako je depresija neizdrziva i jaka. 2,5-5mg Zyprexe uz Seroxat moze pomoc. Zyprexa je poznata po tome sto "brise" "crne misli". Aripriprazol (Abilify)danas reklamiraju kao dodatnu terapiju uz neki antidepresiv bez obzira sto je to antipsihotik.
Nisam lijecnik nego pacijent pa o svemu ovome sto sam napisao moras naravno porazgovarat sa lijecnikom.

Get your own FREE Forum today! 
Report Content ·  · Web Calendars   Counters & Site Stats   Free Web Hosting   Cheap Domains 
powered by Powered by Bravenet bravenet.com