PITANJA & ODGOVORI


Molimo Vas kliknite na gumb "Pošalji" i postavite Vaše pitanje.

- Hrvatsko psihijatrijsko društvo -

Forum: PITANJA & ODGOVORI
Start a New Topic 
  
Author
Comment
View Entire Thread
Re: depresija i anksioznost

Alprazolam (Misar, Helex, Xanax) je benzodiazepin. Alprazolam ima jako kratak poluzivot eliminacije iz tijela, jako kratko se zadrzava u organizmu zato postoje tablete u obliku SR (slow realase)- postupno otpustanje lijeka kroz 12 sati. Dakle SR bi se trebao piti svakih 12 sati. Koliko sam shvatio, ti si na 4mg Alprazolama dnevno sto je jaaako puno. Sjeti se da postoje tabletice od 0,25mg koje "ruse" ljude u krevet na spavanje. Ali, ako je dr. tako odredio, onda tako i pij mada ja doktorima, specijalistima psihijatrima vise ne vjerujem osim ovima kod kojih ja idem.

Alprazolam stvara strahovitu ovisnost i gotovo ubitacne krize prilikom odvikavanja upravo zbog tog njegovog kratkog poluzivota eliminacije. poluzivot eliminacije mu je (bubam napamet) negdje 8 sati cca a Diazepamu (Apaurin, Normabel, Valium) 100 sati a njegovim aktivnim metabolitima 200sati pa je praksa kod odvikavanja od alprazolama da te prebace na ekvivalentne doze Alprazolam-Diazepam pa te sa Diazepama skidaju.

Sonalija ili ti Zoloft (sertralin) je odlican lijek. Pretpostavljam da pijes i tabletu ujutro 50mg. Trebalo je postupno povecavat doze sertralina do max 200mg (tolika je max dnevna doza) i na taj nacin bi se izbjegla tolika dozaža Alprazolama jer sertralin nakon 6 tjedana pruzima i anksioliticko djelovanje.

SR tablete nikako lomiti. One se NE SMIJU lomiti kao obicne tablete vec se cijele piju.

Mnogi ne znaju ni da se drazeje Prazine-a nesmiju lomiti jer imaju zastitnu ovojnicu.

Neko vrijeme je bila nestasica Prazine-a od 25mg pa su ljudi lomili onu crvenu od 100mg i tu grijesili.

Get your own FREE Forum today! 
Report Content ·  · Counters & Site Stats   Free Guestbooks   Free Web Tools   Cheap Domains 
powered by Powered by Bravenet bravenet.com