Dobrodošli na ReplikArt forum. Ovaj forum zamišljen je kao mjesto za razmjenu informacija za kolekcionare i sve one koje interesira hladno oružje iz bilo kojeg razdoblja vojne povijesti - mačevi, bodeži, noževi, ...
Hey Webmasters! Get a free website with holiday themes - Get it NOW!
|
ReplikArt Forum
Dobrodošli na ReplikArt forum. Ovaj forum zamišljen je kao mjesto za razmjenu informacija za kolekcionare i sve one koje interesira hladno oružje iz bilo kojeg razdoblja vojne povijesti - mačevi, bodeži, noževi, ... |
|
| Search For Similar Forums · Return to Website | ||
| Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 4) |
| Author | Comment |
Boris
IP: 89.172.65.156 Mar 1, 07 - 11:44 PM |
Utor,bez utora katana?
Bok zanima me koja je razlika među katane bez utora i sa utorom?
|
Luka
IP: 89.172.7.24 Mar 2nd, 2007 - 8:37 PM |
Re: Utor,bez utora katana?
Utori oštrici daju krutost i čini je lakšom. Utori su,kolko ja znam,važniji za ravne oštrice. |
Boris
IP: 195.29.119.67 Mar 3rd, 2007 - 1:14 AM |
Hvala što si mi to razjasnio
|
Kruno Kovačić
IP: 89.172.137.172 Mar 31st, 2007 - 11:13 PM |
Dvije katane istih dimenzija i iste oštrine, jedna sa utorima, a druga bez utora, su zapravo dvije potpuno različite katane. Geometrija sječiva, masa, balans i brzina promjene smjera sječenja su potpuno različiti. Iako sposobnost sječenja katane ovisi 75% o čovjeku koji vrši sječenje, ipak će katanom bez utora biti nešto lakše napraviti kvalitetan jednostruki rez (čisto zbog težišta prema vrhu sječiva). Kod višestrukih rezova na istoj meti brzina promjene smjera ionako ovisi o čovjeku i njegovoj vještini (višestruki brzi rezovi lakši su sa katanom koja ima utore - tj. manju masu) |
bravenet.com